Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Tuanku Canselor Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) Tunku Ampuan Besar Tuanku Aishah Rohani Tengku Besar Mahmud (kanan) berkenan menyampaikan Ijazah secara Anumerta kepada Duta Besar Palestin Walid A. M. Abu Ali sempena Majlis Konvokesyen Ke-21 Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) di Dewan Tuanku Canselor, hari ini. Foto: Bernama

Duta Palestin wakili dua penuntut USIM terkorban di Gaza terima PHD, Ijazah Sarjana

NILAI, 12 Dis: Suasana Majlis Konvokesyen Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) ke-21 yang diadakan penuh istiadat hari ini bertukar sayu apabila video diiringi bacaan al-Fatihah memaparkan wajah dua siswazah warga Palestin yang terkorban dalam serangan di Gaza baru-baru ini, ditayangkan.

Pasangan suami isteri iaitu Allahyarham Mohammed J H Alzaanin dan Allahyarhamah Khoulud M H Elzaneen masing-masing menerima Ijazah Doktor Falsafah (PhD) Pengurusan Sumber Manusia dan Ijazah Sarjana Sains secara anumerta.

Tuanku Ampuan Besar Negeri Sembilan Tuanku Aishah Rohani Tengku Besar Mahmud selaku Canselor USIM berkenan menganugerahkan ijazah itu kepada wakil mereka iaitu Duta Besar Palestin ke Malaysia Walid Abu Ali.

Mohammed dan Kholoud serta 20 sanak saudara mereka dilaporkan terkorban dalam serangan bom oleh rejim Zionis di perkampungan mereka di Bait Hanon, Palestin kira-kira 8 pagi, 8 Okt lepas.

Turut terkorban ialah empat anak pasangan itu, dan hanya seorang anak mereka dilaporkan terselamat.

Ditemui pemberita selepas istiadat berkenaan, Walid menzahirkan rasa terima kasih kepada kerajaan Malaysia khususnya USIM atas penganugerahan berkenaan, sekali gus menunjukkan rasa sokongan dan solidariti kepada Palestin.

“Sebagai duta, saya berbesar hati menerima PhD hari ini bagi pihak mereka pada majlis konvokesyen ini, saya juga sangat sedih kerana Mohammed dan isterinya sepatutnya berada di sini bersama-sama rakan sepengajian untuk menerima skrol ini.

“Tetapi malanganya, beliau telah menerima ‘ijazah’ lebih awal sebagai syahid di Gaza semasa serangan Israel, jadi Mohammed menerima ‘ijazah’ pertama di sana (Gaza) dan hari ini ijazah kedua oleh USIM,” katanya.

Walid berkata ketika ini, tiada komunikasi antara beliau dengan anak Mohammed, namun akan berhubung dan memaklumkan mengenai anugerah yang diterima kedua-dua ibu bapanya selepas ini sekiranya keadaan reda.

Terdahulu, Tuanku Aishah Rohani ketika bertitah turut menzahirkan rasa duka cita terhadap pemergian dua pelajar warga Palestin dan keluarga mereka dalam peperangan di negara berkenaan dan berharap konflik itu segera menemui jalan penyelesaian demi keharmonian bersama.

“Sebagai bakal alumni USIM, beta berharap kalian menjaga nama baik diri sendiri, keluarga dan universiti selain terus menyumbang idea, kewangan serta program yang dianjurkan, sekali gus sebagai duta mempromosikan USIM di peringkat kebangsaan dan antarabangsa,” titah baginda.

Tuanku Aishah Rohani turut bertitah bahawa pada masa ini, potensi dan cabaran yang datang adalah daripada kecerdasan buatan (AI), justeru graduan USIM perlu berada di saf hadapan untuk memberi panduan kepada masyarakat dengan menggalakkan pemahaman prinsip asas Islam dan aplikasinya dalam AI.

“Beta berharap graduan USIM dapat memimpin masyarakat dalam membangunkan pendekatan yang lebih beretika terhadap perubahan teknologi,” titahnya.

Sebanyak 3,146 graduan diraikan termasuk di peringkat Ijazah Doktor Falsafah, Sarjana dan Sarjana Muda serta Diploma dalam Majlis Konvokesyen USIM ke-21 yang diadakan selama empat hari bermula hari ini.

TVS provides up-to-date news, captivating dramas, and diverse program which are disseminated via channel 122 MYTV, UnifiTV and ASTRO. Stream live via MYTV Mana-Mana, UnifiTV and ASTRO GO apps now.

Follow us on social media:
Facebook: @tvsarawak , @tvs122

Instagram: @tvsarawak, @TVS_Entertainment

Telegram: @tvsarawak

TikTok: @tvsarawak, @tvs_entertainment

X: @tvsarawak

YouTube: @tvsarawak, @TVSEntertainment


Berita Berkaitan