Search
Close this search box.

MDEC Yakin Sumbangan PKS Cecah 50 Peratus Menjelang 2030

ByEekbal Yusuf

KUALA LUMPUR: Kerajaan yakin sasaran 50 peratus sumbangan sektor Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) mampu dicapai menjelang 2030, berbanding 38 peratus ketika ini.

Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MEDAC) Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata ini boleh dicapai menerusi Dasar Keusahawanan Negara selain kerjasama dengan kementerian-kementerian lain yang berkaitan.

“Keyakinan itu juga berdasarkan peningkatan sebanyak 82,555 perniagaan baharu yang berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) bagi tempoh 1 April hingga 19 Julai, 2020,” katanya kepada pemberita di sini.

DKN telah dilancarkan pada 11 Julai, 2019 dan menjadi panduan untuk menyediakan kerangka atau ekosistem holistik untuk pembangunan keusahawanan di Malaysia yang kian berkembang pesat.

Mengulas impak COVID-19 terhadap sasaran itu, beliau tidak melihatnya sebagai halangan selagi semua pihak memainkan peranan dalam menjayakan matlamat tersebut.

“Dasar itu dirangka sebelum COVID-19 berlaku. Apabila ia melanda negara, ini hanya menguatkan lagi tekad MEDAC untuk memastikan hasrat itu dapat dicapai.

“Saya yakin dalam tempoh 10 tahun lagi, kita boleh mencapainya menerusi kerjasama dengan kementerian-kementerian lain,” katanya.

Selain PKS, Wan Junaidi berkata MEDAC juga menyasarkan agar 14,625 koperasi di seluruh negara dapat menyumbang sehingga RM100 bilion kepada KDNK pada 2030 berbanding RM40 bilion ketika ini.

Menurutnya, ini boleh dicapai menerusi Transformasi Koperasi 2020 yang telah diluluskan oleh kerajaan pada dua minggu lepas.

“Di bawah Transformasi Koperasi 2020, kita mahu 80 peratus ahli koperasi yang kini di bawah kategori B40 dapat bangkit dan berubah kepada M40 atau lebih lagi dengan manfaatnya dapat dikongsi bersama,” katanya.

Dalam pada itu, Wan Junaidi juga berharap agar Belanjawan 2021 yang dibentangkan pada 6 Nov lepas dapat diluluskan di Dewan Rakyat memandangkan terdapat lebih 900,000 usahawan PKS dan mikro yang memerlukan bantuan dalam kedaaan mencabar pada masa ini.

“Sebanyak 48 peratus PKS ini turut menyediakan peluang pekerjaan kepada rakyat. Walaupun terjejas, peruntukan pembiayaan yang disediakan kerajaan dalam Belanjawan 2021 dapat membantu mereka untuk mengekalkan perniagaan masing-masing,” katanya.

— BERNAMA

Tags: #bm

TVS provides up-to-date news, captivating dramas, and diverse program which are disseminated via channel 122 MYTV, UnifiTV and ASTRO. Stream live via MYTV Mana-Mana, UnifiTV and ASTRO GO apps now.

Follow us on social media:
Facebook: @tvsarawak , @tvs122

Instagram: @tvsarawak, @TVS_Entertainment

Telegram: @tvsarawak

TikTok: @tvsarawak, @tvs_entertainment

X: @tvsarawak

YouTube: @tvsarawak, @TVSEntertainment


Berita Berkaitan