Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Sebahagian Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) yang tidak mempunyai dokumen dan permit yang sah ditahan ketika operasi Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) Kuala Lumpur di sekitar KLCC, Jambatan Saloma Link dan Pavillion Bukit Bintang, Kuala Lumpur malam tadi. Foto, Bernama.

31 pendatang tanpa izin ditahan dalam operasi di ibu kota

ByBernama

KUALA LUMPUR, 7 Jan: Jabatan Imigresen (JIM) Kuala Lumpur menggempur tiga kawasan panas lokasi tumpuan pendatang tanpa izin di sekitar ibu kota  malam ini dan menahan 31 warga asing atas pelbagai kesalahan.

Operasi bermula pukul 9.30 malam itu berakhir pada 11 malam dengan  menumpukan di kawasan panas  sekitar pusat beli-belah Pavilion di Bukit Bintang, Suria KLCC dan Pintasan Saloma.

Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) Jabatan Imigresen Jafri Embok Taha berkata mereka yang ditahan berumur  lingkungan 19 hingga 50 tahun dan disiasat mengikut Seksyen 15(1) c Akta Imigresen 1963 kerana tinggal lebih masa dan 39b Peraturan-Peraturan Imigresen 1963 kerana melanggar syarat pas.

“Pendatang tanpa izin yang ditahan melibatkan seramai empat orang warga Indonesia, Bangladesh (lapan), India (enam), Pakistan (empat), Nepal (empat), Filipina (tiga) Afganistan dan Syria masing-masing seorang,” katanya dalam sidang media selepas operasi berkenaan di KLCC di sini malam tadi.

Seramai 42 anggota terlibat dalam operasi berkenaan selain dibantu empat petugas Jabatan Pendaftaran Negara.

Jafri berkata operasi malam ini dijalankan hasil risikan selama seminggu susulan aduan awam berhubung kebanjiran pendatang tanpa izin di kawasan berkenaan.

“Semua yang ditahan dibawa ke Pejabat Imigresen Kuala Lumpur untuk tujuan dokumentasi,” katanya.

Dalam pada itu Jafri memberi amaran JIM akan terus meningkatkan operasi bagi memastikan ibu negara bebas daripada pendatang tanpa izin. – TVS

TVS provides up-to-date news, captivating dramas, and diverse program which are disseminated via channel 122 MYTV, UnifiTV and ASTRO. Stream live via MYTV Mana-Mana, UnifiTV and ASTRO GO apps now.

Follow us on social media:
Facebook: @tvsarawak , @tvs122

Instagram: @tvsarawak, @TVS_Entertainment

Telegram: @tvsarawak

TikTok: @tvsarawak, @tvs_entertainment

X: @tvsarawak

YouTube: @tvsarawak, @TVSEntertainment


Berita Berkaitan