Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Datuk Amar Douglas Uggah Embas menerima cenderahati daripada Mohamad Fazli Mohamad Salleh pada sesi kunjungan hormat di Wisma Bapa Malaysia, Kuching, hari ini. Foto MIPD

Sarawak, Johor bertukar-tukar pengalaman dalam pembangunan infrastruktur

KUCHING, 3 Jan: Kerajaan Sarawak sentiasa mencari teknologi dan sistem terkini dalam membangunkan infrastrukturnya dengan lebih baik.

Timbalan Premier Sarawak Datuk Amar Douglas Uggah Embas berkata pihaknya bersedia untuk belajar daripada Johor yang telah mencapai kemajuan yang sangat baik dari aspek infrastruktur.

Beliau berkata demikian ketika mengalu-alukan delegasi Johor yang diketuai Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya, Pengangkutan dan Infrastrukturnya Mohamad Fazli Mohamad Salleh ke pejabatnya di Wisma Bapa Malaysia di sini hari ini.

Mereka berada di sini untuk mengetahui secara khusus pengalaman Sarawak mengenai pembangunan Lebuhraya Pan Borneo Sarawak yang kini 98 peratus siap setakat Disember 2023.

“Johor telah mencapai hampir 100 peratus dalam pembangunan infrastrukturnya. Oleh itu, adalah sesuai untuk kita belajar daripada Johor berkenaan teknologi dan kaedah yang digunakan.

“Kami sentiasa boleh belajar daripada pengalaman masing-masing,” katanya menerusi kenyataan.

Mengenai Lebuhraya Pan Borneo Sarawak, Uggah berkata pembinaannya, seperti banyak projek besar lain, telah terjejas oleh pandemik COVID-19.

Tetapi di sebalik banyak cabaran, penyertaan kontraktor yang baik dengan sumber kewangan yang sangat kukuh telah menjayakan projek ini.

“Jadi ini adalah dua elemen paling kritikal dalam memastikan proses pembinaannya lancar,” kata Uggah yang juga Menteri Pembangunan Infrastruktur dan Pelabuhan.

Dalam ucapannya, Fazli berkata Johor sedang dalam proses untuk memperluaskan Lebuhraya Plus bagi menghadapi peningkatan jumlah trafik yang semakin padat sekarang.

“Kami mendapati Sarawak telah melakukan usaha yang sangat baik dalam sektor pembinaan infrastrukturnya.

“Ia telah mengendalikan pembinaan Lebuhraya Pan Borneo sepanjang 786 kilometer, yang merupakan projek yang sangat besar, dengan cemerlang. Kami berada di sini untuk mengetahui kejayaan dan pengalaman,” katanya.

TVS provides up-to-date news, captivating dramas, and diverse program which are disseminated via channel 122 MYTV, UnifiTV and ASTRO. Stream live via MYTV Mana-Mana, UnifiTV and ASTRO GO apps now.

Follow us on social media:
Facebook: @tvsarawak , @tvs122

Instagram: @tvsarawak, @TVS_Entertainment

Telegram: @tvsarawak

TikTok: @tvsarawak, @tvs_entertainment

X: @tvsarawak

YouTube: @tvsarawak, @TVSEntertainment


Berita Berkaitan