Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Mata wang serantau termasuk ringgit dijangka mencatat prestasi yang lebih baik berbanding dolar AS pada tahun akan datang. Foto hiasan: Envato

Ringgit dijangka catat prestasi lebih baik berbanding dolar AS pada 2024

KUALA LUMPUR, 4 Dis: Mata wang serantau termasuk ringgit dijangka mencatat prestasi yang lebih baik berbanding dolar AS pada tahun akan datang, disokong oleh berita dan petunjuk bahawa Kadar Dana Persekutuan AS kemungkinan menghampiri paras tertinggi.

Timbalan Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM) Adnan Zaylani Mohamad Zahid berkata asas Malaysia juga dilihat positif dengan pengumuman kerajaan mengenai pelbagai projek pembangunan yang berkaitan dengan infrastruktur, peralihan tenaga dan Pelan Induk Perindustrian Baharu (NIMP 2030).

“Jika senario menunjukkan perkembangan global dengan kadar faedah tertinggi di pasaran maju pada tahun depan, atau pada masa ini, justeru, mata wang di rantau ini secara keseluruhannya, termasuk ringgit, dijangka mencatat prestasi yang lebih baik.

“Bagaimanapun, kita tidak boleh mengambil mudah mengenai perkara itu. BNM akan terus memantau dan mengambil tindakan yang sewajarnya dalam pasaran, dan terus bekerjasama dengan industri kewangan dan media untuk memahami keperluan naratif yang seimbang,” katanya kepada media pada Bengkel Media BNM 2023 di sini hari ini.

Beliau berkata mensensasikan liputan yang berat sebelah hanya akan mewujudkan kebimbangan serta media mempunyai tanggungjawab dan kuasa untuk memastikan keyakinan dan kepercayaan orang ramai.

Selepas 11 kenaikan sejak Mac 2022, kadar Fed yang menjadi penanda aras kini berada antara 5.25 peratus dan 5.5 peratus.

Mengulas mengenai usaha kerajaan untuk mengurangkan turun naik ringgit, Adnan Zaylani berkata ini adalah mandat BNM dan inisiatif telah diambil sepanjang tahun lepas.

Beliau turut menjangka lebih banyak aliran berita pada suku tahun akan datang mengenai pelaburan langsung asing (FDI) di negara ini.

“Itu juga akan mewujudkan lebih banyak momentum untuk ringgit. Oleh itu, kami positif untuk ringgit pada tahun akan datang dan ramai penganalisis pasaran turut mengunjurkan ringgit yang lebih kukuh pada tahun akan datang,” katanya. -TVS

TVS provides up-to-date news, captivating dramas, and diverse program which are disseminated via channel 122 MYTV, UnifiTV and ASTRO. Stream live via MYTV Mana-Mana, UnifiTV and ASTRO GO apps now.

Follow us on social media:
Facebook: @tvsarawak , @tvs122

Instagram: @tvsarawak, @TVS_Entertainment

Telegram: @tvsarawak

TikTok: @tvsarawak, @tvs_entertainment

X: @tvsarawak

YouTube: @tvsarawak, @TVSEntertainment


Berita Berkaitan