Search
Close this search box.

Program Vaksinasi Gelandangan Agak Mencabar

ByConnie Grace

KUCHING: Menteri Kebajikan, Kesejahteraan Komuniti, Wanita, Keluaga dan Pembangunan Kanak-Kanak, Datuk Sri Fatimah Abdullah menyifatkan bahawa program vaksinasi kepada para gelandangan di Sarawak adalah mencabar.

Menurutnya, golongan ini sentiasa berpindah tempat walaupun kementerian mempunyai rekod dan lokasi mereka dan tidak semua gelandangan berkenaan akan sentiasa berada di lokasi mereka yang sama.

“Pendaftaran atau pemberian vaksin kepada mereka (gelandangan) ini memang mencabar kerana tidak semua mereka akan berada di tempat yang sama.

“Bagaimanapun, kami kini sedang mengumpul rekod dan data mereka yang sudah di vaksinasi dan yang belum.” katanya pada sidang media mengenai Isu Vaksinasi Rural Area dan Gelandangan, pada Rabu.

Pun begitu, jelas Fatimah, kementerian akan menggunakan penggunaan vaksin dos tunggal seperti CanSino kepada golongan berkenaan disamping berusaha untuk mendaftarkan golongan ini bagi memastikan mereka tidak dijangkiti.

Tags: #bm

TVS provides up-to-date news, captivating dramas, and diverse program which are disseminated via channel 122 MYTV, UnifiTV and ASTRO. Stream live via MYTV Mana-Mana, UnifiTV and ASTRO GO apps now.

Follow us on social media:
Facebook: @tvsarawak , @tvs122

Instagram: @tvsarawak, @TVS_Entertainment

Telegram: @tvsarawak

TikTok: @tvsarawak, @tvs_entertainment

X: @tvsarawak

YouTube: @tvsarawak, @TVSEntertainment


Berita Berkaitan