Search
Close this search box.

Sarawak Sokong Ketegasan Kerajaan Persekutuan

ByEekbal Yusuf

KUCHING: Kerajaan Sarawak melahirkan kebimbangan terhadap pencerobohan 16 buah pesawat Tentera Udara Republik Rakyat China (PLAAF) yang memasuki ruang udara Zon Maritim Malaysia (ZMM).

Menerusi satu kenyataan yang dikeluarkan Pejabat Ketua Menteri, Kerajaan Sarawak menyokong tindakan tegas yang diambil Kerajaan Persekutuan termasuk memanggil Duta Besar China ke Malaysia untuk memberi penjelasan berhubung pencerobohan tersebut.

“Tindakan serius wajar diambil Kerajaan Persekutuan untuk memastikan kejadian tersebut tidak berulang demi melindungi dan menegakkan kedaulatan, martabat dan integriti negara,” kata kenyataan terbabit.

Kejadian tersebut berlaku di atas ‘Luconia Shoals’ yang terletak berhampiran 110km di pantai pesisir Sarawak.

Pada Isnin lalu, pesawat itu dikesan terbang pada ketinggian antara 23,000 kaki hingga 27,000 kaki dengan kelajuan 290 knots melalui Singapore FIR sebelum memasuki ruang udara ZMM, Kota Kinabalu FIR dan seterusnya terbang menghala menghampiri 60 batu nautika daripada pesisir pantai Wilayah Sarawak yang dikhuatiri akan mengancam kedaulatan negara.

TVS provides up-to-date news, captivating dramas, and diverse program which are disseminated via channel 122 MYTV, UnifiTV and ASTRO. Stream live via MYTV Mana-Mana, UnifiTV and ASTRO GO apps now.

Follow us on social media:
Facebook: @tvsarawak , @tvs122

Instagram: @tvsarawak, @TVS_Entertainment

Telegram: @tvsarawak

TikTok: @tvsarawak, @tvs_entertainment

X: @tvsarawak

YouTube: @tvsarawak, @TVSEntertainment


Berita Berkaitan