Search
Close this search box.

Sop Sukan Dan Rekreasi Jadi Tumpuan Sidang Khas MKN

ByConnie Grace

KUALA LUMPUR:

 Beberapa cadangan berhubung prosedur operasi standard (SOP) lebih wajar terhadap sektor serta aktiviti sukan dan rekreasi, di kawasan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akan diangkat semula dalam Mesyuarat Sidang Khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) hari ini.

Kementerian Belia dan Sukan (KBS) dalam kenyataan memaklumkan perkara itu akan dibawa oleh menterinya, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican selepas kementerian itu menerima pelbagai maklum balas berhubung SOP yang diumumkan sebelum ini.

Menurut kenyataan itu, KBS sentiasa komited dan konsisten membawa perspektif bahawa sukan bukan sahaja berkait soal aktiviti, malah ia turut melibatkan ekosistem yang lebih luas.

“KBS sentiasa bersama peminat dan penggiat sukan dalam memaknakan ‘Kita Jaga Kita’ khususnya dalam soal kelangsungan hidup dan keselamatan diri daripada penularan jangkitan COVID-19. Dalam masa yang sama, soal kecergasan sama sekali tidak diketepikan,” menurut kenyataan itu.

Semalam, Sidang Khas MKN memutuskan untuk menggantung sementara sektor serta aktiviti sukan dan rekreasi di kawasan PKP, termasuk semua aktiviti sukan dan rekreasi di premis atau kemudahan komersial, kemudahan awam dan kawasan terbuka.

Bagaimanapun, beberapa aktiviti seperti program latihan berpusat secara kuarantin Majlis Sukan Negara (MSN) dan Majlis-Majlis Sukan Negeri menggunakan konsep ‘Camp Based Training’ antara yang dibenarkan.

Perkembangan itu secara tidak langsung mengundang pelbagai reaksi masyarakat apabila aktiviti riadah seperti bersenam, joging dan berbasikal bersendirian tidak dibenarkan.

— BERNAMA

Tags: #bm

TVS provides up-to-date news, captivating dramas, and diverse program which are disseminated via channel 122 MYTV, UnifiTV and ASTRO. Stream live via MYTV Mana-Mana, UnifiTV and ASTRO GO apps now.

Follow us on social media:
Facebook: @tvsarawak , @tvs122

Instagram: @tvsarawak, @TVS_Entertainment

Telegram: @tvsarawak

TikTok: @tvsarawak, @tvs_entertainment

X: @tvsarawak

YouTube: @tvsarawak, @TVSEntertainment


Berita Berkaitan