Search
Close this search box.

Pendaftaran vaksin Covid-19 kini dibuka kepada penduduk Sarawak

ByJeeridyne

KUCHING – Penduduk Sarawak kini boleh mendaftar bagi mendapatkan vaksin percuma Covid-19, kata Timbalan Ketua Menteri, Datuk Amar Douglas Uggah Embas.

Beliau berkata, pendaftaran boleh dibuat di semua hospital, klinik kesihatan dan pejabat daerah berhampiran seluruh Sarawak serta secara atas talian menerusi aplikasi MySejahtera.

“Penduduk Sarawak hendaklah menggunakan saluran yang betul untuk mendaftar dan tidak mendekati individu yang mendakwa bahawa mereka boleh membantu atau menghantar borang pendaftaran.

“Jangan berikan kad pengenalan anda kepada mereka kerana dikhuatiri mungkin disalah guna,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Uggah yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sarawak berharap, semua rakyat Sarawak menyokong program vaksinasi Covid-19 dengan melakukan pendaftaran segera.

Katanya, Program Imunisasi Covid-19 Sarawak akan bermula 27 Februari ini dan
dilakukan dalam tiga fasa. //

Tambahnya, program vaksinasi itu penting dalam usaha melindungi diri selain menghentikan atau mengawal penularan jangkitan virus tersebut.

“Saya juga berharap orang ramai tidak akan terpengaruh dengan apa yang mereka dengar atau lihat dalam media sosial berhubung dakwaan bahaya vaksin sehingga menolaknya secara peribadi,” katanya.

KUMPULAN pertama vaksin Covid-19 keluaran Pfizer-BioNTech tiba dari Belgium di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada Ahad.

Tags: #bm

TVS provides up-to-date news, captivating dramas, and diverse program which are disseminated via channel 122 MYTV, UnifiTV and ASTRO. Stream live via MYTV Mana-Mana, UnifiTV and ASTRO GO apps now.

Follow us on social media:
Facebook: @tvsarawak , @tvs122

Instagram: @tvsarawak, @TVS_Entertainment

Telegram: @tvsarawak

TikTok: @tvsarawak, @tvs_entertainment

X: @tvsarawak

YouTube: @tvsarawak, @TVSEntertainment


Berita Berkaitan