Search
Close this search box.
IPOH 05 JUNE 2017. Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kesenian, Kebudayaan, Komunikasi dan Multimedia Negeri Perak, Datuk Nolee Ashilin Mohammed Radzi pada sidang media kejadian kebocoran kapal muzium EX KD Rahmat di Bangunan Perak Darul Ridzuan. STR/BALQIS JAZIMAH ZAHARI

Perak Akan Umum Inisiatif Pakej Pelancongan Selepas PKPB Tamat

ByEekbal Yusuf

IPOH: Kerajaan Negeri Perak akan mengumumkan beberapa inisiatif pakej pelancongan termasuk diskaun destinasi pelancongan untuk pelancong yang datang ke negeri itu dalam usaha merancakkan kembali ekonomi dalam sektor pelancongan domestik.

Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kerajaan Tempatan dan Pelancongan Negeri Perak Datuk Nolee Ashilin Mohammed Radzi berkata pihaknya akan memperincikan butiran mengenai perkara itu sebaik sahaja pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) ditamatkan.

“Kita telah merancang apabila PKPB ditamatkan dan kita kembali kepada PKPP (Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan) kita akan mengumumkan beberapa pakej pelancongan antaranya diskaun sehingga RM150 bagi setiap pakej pelancongan yang akan dijual bersama rangkaian agensi pelancongan,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis penyerahan 3,000 cecair pembasmi kuman oleh Proven Optimisation Innovative Solutions (POIS) Sdn Bhd kepada Kerajaan Negeri Perak di Bangunan Perak Darul Ridzuan di sini semalam.

Nolee Ashilin juga berkata Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu akan mengumumkan beberapa inisiatif esok untuk membantu penjaja dan peniaga kecil yang berdaftar dengan pihak berkuasa tempatan (PBT) yang terkesan akibat COVID-19.

“Ini kerana kita melihat akibat daripada (pelaksanaan) PKPB, banyak aktiviti perniagaan khususnya penjaja dan peniaga kecil telah terjejas disebabkan pelancong tidak datang ke negeri ini berikutan pergerakan rentas negeri tidak dibenarkan,” katanya.

Beliau juga berkata cecair pembasmi kuman yang disumbangkan POIS Sdn Bhd akan diagih kepada penggiat pelancongan, PBT dan badan bukan kerajaan terpilih.

“Kita berharap ia dapat membantu penggiat pelancongan menyediakan cecair pembasmi kuman di setiap premis masing-masing manakala bagi PBT pula, ia akan disalurkan kepada mereka yang bekerja di barisan hadapan seperti penguat kuasa.

“Inisiatif ini diambil untuk bersama-sama membantu memutuskan rantaian COVID-19 yang sedang melanda negara ketika ini,” katanya.

— BERNAMA

Tags: #bm

TVS provides up-to-date news, captivating dramas, and diverse program which are disseminated via channel 122 MYTV, UnifiTV and ASTRO. Stream live via MYTV Mana-Mana, UnifiTV and ASTRO GO apps now.

Follow us on social media:
Facebook: @tvsarawak , @tvs122

Instagram: @tvsarawak, @TVS_Entertainment

Telegram: @tvsarawak

TikTok: @tvsarawak, @tvs_entertainment

X: @tvsarawak

YouTube: @tvsarawak, @TVSEntertainment


Berita Berkaitan