Search
Close this search box.

Kutipan Sisa Kitar Semula Naik Sejak PKP – Zuraida

ByEekbal Yusuf

PUTRAJAYA: Kutipan sisa kitar semula meningkat kepada 2,188.95 tan dari Januari hingga September tahun ini berbanding 1,546.81 tan dalam tempoh sama tahun lepas, dengan peningkatan ketara direkodkan sejak pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Zuraida Kamaruddin berkata kutipan tertinggi dicatatkan pada April dan Mei iaitu masing-masing sebanyak 287.7 tan dan 307.63 tan berbanding 157.31 tan dan 163.15 tan pada 2019.

“Sasaran (kitar semula) tahun ini tercapai melebihi 30 peratus, antara 31 hingga 32 peratus. Jadi sasaran 40 peratus mudah untuk dicapai dalam tahun 2021,” katanya kepada pemberita semasa melawat Fasiliti Inovasi Kitar Semula (FIKS) di sini.

Beliau berkata kewujudan FIKS, yang merupakan inisiatif anak syarikat Alam Flora Sdn Bhd iaitu Alam Flora Environmental Solutions (AFES), sebagai pusat pengumpulan dan pemprosesan barangan kitar semula yang boleh dikunjungi orang awam akan mampu membantu mencapai sasaran tersebut.

Zuraida berkata inisiatif itu yang menyediakan pelbagai kemudahan termasuk hab ilmu, Butik 3R, pusat belian balik barangan kitar semula, pengumpulan minyak masak terpakai dan pembuatan kompos daripada sisa makanan akan membudayakan amalan kitar semula dalam kalangan masyarakat.

“Kita perlukan satu pusat sebegini supaya rakyat dapat kunjungi dan memahami konsep kitar semula. Ini boleh menjadi pusat untuk anak-anak sekolah melihat sendiri bagaimana sampah diproses dan menghasilkan pendapatan,” katanya.

— BERNAMA

Tags: #bm

TVS provides up-to-date news, captivating dramas, and diverse program which are disseminated via channel 122 MYTV, UnifiTV and ASTRO. Stream live via MYTV Mana-Mana, UnifiTV and ASTRO GO apps now.

Follow us on social media:
Facebook: @tvsarawak , @tvs122

Instagram: @tvsarawak, @TVS_Entertainment

Telegram: @tvsarawak

TikTok: @tvsarawak, @tvs_entertainment

X: @tvsarawak

YouTube: @tvsarawak, @TVSEntertainment


Berita Berkaitan