Search
Close this search box.
KUCHING, 8 Mei -- Ketua Menteri Sarawak Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg berucap pada Majlis Pelancaran Bantuan Khas Sarawakku Sayang 3.0 di Wisma Bapa Malaysia hari ini. --fotoBERNAMA (2020) HAK CIPTA TERPELIHARA KUCHING, May 8 -- Sarawak Chief Minister Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg speaking during the Sarawakku Sayang 3.0 Special Aid Launching Ceremony at Wisma Bapa Malaysia today. --fotoBERNAMA (2020) COPYRIGHTS RESERVED

Sarawak Beri Insentif Khas Sebulan Setengah Gaji Kepada Penjawat Awam

ByEekbal Yusuf

KUCHING: Penjawat awam Sarawak diberi khabar gembira apabila Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg mengumumkan bayaran insentif khas sebulan setengah gaji pokok atau minimum RM2,000 yang akan dibayar sebelum penghujung tahun ini.

Beliau mengumumkan perkara itu semasa dalam ucapan pergulungan pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak di sini hari ini.

Menurutnya, sebagai menghargai pengorbanan kakitangan perkhidmatan awam Persekutuan yang telah menyumbang khidmat bakti di Sarawak, mereka akan turut dibayar insentif secara one-off RM500 pada suku pertama 2021.

“Semasa pandemik COVID-19, anggota Perkhidmatan Awam Sarawak dan Perkhidmatan Awam Persekutuan termasuk doktor, jururawat, pekerja kesihatan, badan beruniform, imigresen dan kakitangan barisan hadapan lain, bekerja tanpa mengira penat lelah untuk menjaga rakyat kita.

“Syukur Alhamdulillah, wabak COVID-19 telah dapat dikawal pada tahap yang baik,” katanya.

“Mereka (petugas) telah mempertaruhkan keselamatan diri dan mengorbankan keselesaan. Terdapat juga ramai anggota perkhidmatan awam yang bekerja di belakang tadbir, namun bekerja dengan penuh tekun dan ikhlas dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawab masing-masing.

“Kepada mereka semua, saya mengucapkan terima kasih,” katanya.

— BERNAMA

Tags: #bm

TVS provides up-to-date news, captivating dramas, and diverse program which are disseminated via channel 122 MYTV, UnifiTV and ASTRO. Stream live via MYTV Mana-Mana, UnifiTV and ASTRO GO apps now.

Follow us on social media:
Facebook: @tvsarawak , @tvs122

Instagram: @tvsarawak, @TVS_Entertainment

Telegram: @tvsarawak

TikTok: @tvsarawak, @tvs_entertainment

X: @tvsarawak

YouTube: @tvsarawak, @TVSEntertainment


Berita Berkaitan