Search
Close this search box.

CADANGAN PELAKSANAAN SEMULA GST DALAM PENELITIAN

PUTRAJAYA: Kerajaan perlu meneliti secara mendalam sebarang langkah untuk memperkenalkan semula Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) atau pelaksanaan cukai lain termasuk kesannya terhadap ekonomi, kos sara hidup rakyat serta menangani kegiatan ekonomi gelap, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Menurut Perdana Menteri, aspek itu perlu diambil kira walaupun kerajaan mengambil maklum terhadap cadangan pelbagai pihak termasuk industri, ahli akademik dan orang ramai agar GST diperkenalkan semula bagi menggantikan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST).

Beliau menegaskan, sebarang bentuk cukai kepenggunaan baharu yang diperkenalkan juga perlu bersifat mudah ditadbir dan tidak meningkatkan kos perniagaan.

“Saya paham ada pihak berpendapat bahawa GST adalah satu sistem pencukaian yang lebih efisien dan kutipannya lebih besar daripada SST.

“Namun begitu kita perlu perhalusinya dan MoF (Kementerian Kewangan) juga telah menelitinya tetapi belum mencapai satu keputusan,” katanya dalam satu temu bual bersama BERNAMA dan stesen televisyen tempatan lain di sini, hari ini, menjelang pembentangan Belanjawan 2021 yang dijadualkan pada 6 November ini.

Malah, kata Perdana Menteri, sebarang keputusan mengenainya yang dicapai akan diumumkan kelak.

Muhyiddin berkata, kesesuaian pelaksanaan semula GST atau model cukai penggunaan lain juga perlu mengambil kira aspek kelebihan dan kelemahan SST serta kekurangan GST yang pernah diperkenalkan pada 2014.

Pada masa sama, adalah menjadi kelaziman untuk kerajaan mengkaji keberkesanan sistem cukai kepenggunaan satu peringkat di Malaysia ketika ini iaitu SST berbanding rejim cukai diamalkan kebanyakan negara lain seperti dalam bentuk cukai kepenggunaan nilai tambah, kata beliau.

BERNAMA-

Tags: #bm

TVS provides up-to-date news, captivating dramas, and diverse program which are disseminated via channel 122 MYTV, UnifiTV and ASTRO. Stream live via MYTV Mana-Mana, UnifiTV and ASTRO GO apps now.

Follow us on social media:
Facebook: @tvsarawak , @tvs122

Instagram: @tvsarawak, @TVS_Entertainment

Telegram: @tvsarawak

TikTok: @tvsarawak, @tvs_entertainment

X: @tvsarawak

YouTube: @tvsarawak, @TVSEntertainment


Berita Berkaitan