Search
Close this search box.

SARAWAK LAKAR SEJARAH BINA STESEN PENGISIAN BERSEPADU

KUCHING: Sarawak melakar sejarah tersendiri apabila bakal mempunyai stesen  pengisian bersepadu yang meliputi bahan bakar konvensional, hidrogen dan pengecasan elektrik yang pertama di negeri itu.

Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg menyempurnakan majlis pecah tanah stesen itu, yang bertempat di Darul Hana di sini hari ini.

Dalam ucapannya, beliau berkata pencapaian ini menunjukkan Sarawak maju setapak lagi, di mana negeri itu kini mempunyai stesen minyak tiga dalam satu dan yang pertama seumpamanya, di Malaysia.

“Stesen pengisian bersepadu ini akan membekalkan tiga komponen utama iaitu minyak petrol dan diesel, hidrogen yang berasaskan air dan terakhir, bateri (pengecasan elektrik),” katanya.

Abang Johari juga memberitahu bahawa beliau telah meminta kerajaan Persekutuan, agar tidak melaksanakan dahulu cukai terhadap kereta yang menggunakan hidrogen sebagai bahan bakar, bagi menggalakkan pengguna mencuba teknologi baru itu.

TVS provides up-to-date news, captivating dramas, and diverse program which are disseminated via channel 122 MYTV, UnifiTV and ASTRO. Stream live via MYTV Mana-Mana, UnifiTV and ASTRO GO apps now.

Follow us on social media:
Facebook: @tvsarawak , @tvs122

Instagram: @tvsarawak, @TVS_Entertainment

Telegram: @tvsarawak

TikTok: @tvsarawak, @tvs_entertainment

X: @tvsarawak

YouTube: @tvsarawak, @TVSEntertainment


Berita Berkaitan