Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Peneraju industri makanan dan minuman disaran untuk menggambil rakyat tempatan sebagai pekerja
Datuk Snowdan Lawan hadir pada Majlis Penutup Inkubator Gastronomi Sarawak (SAGO) baru - baru ini.

Utamakan rakyat Sarawak sebagai pekerja industri makanan

ByAmirah Shawel

KUCHING, 27 Julai : Peneraju industri makanan dan minuman di Sarawak disaran supaya memberi keutamaan kepada rakyat tempatan sebagai pekerja.

Timbalan Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan negeri, Datuk Snowdan Lawan berkata, penggajian orang tempatan akan membuka lebih banyak peluang pekerjaan seterusnya mengukuhkan lagi ekonomi rakyat.

“Beri peluang kepada orang kita untuk menjana pendapatan dan mengukuhkan ekonomi mereka,”katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Penutupan Inkubator Gastronomi Sarawak (SAGO) 2022 dan Forage di sini baru – baru ini.

Inkubator SAGO 2022 merupakan sebuah program inkubasi intensif untuk umembantu usahawan makanan di Kuching berhubung kemahiran perniagaan dan pengurusan kewangan.

Sementara itu, Snowdan berkata, pengiktirafan Kuching sebagai rangkaian Bandar Kreatif Pertubuhan Pendidikan Kebudayaan dan Saintifik Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) bagi kategori gastronomi memerlukan kerjasama pemain industri berkenaan untuk mengekalkan status itu.

“Saya berharap agar pengusaha dan peniaga makanan terus menitikberatkan kualiti dan kebersihan makanan.

“Kebersihan makanan seharusnya menjadi keutamaan anda sebagai peniaga,”katanya.-TVS

TVS provides up-to-date news, captivating dramas, and diverse program which are disseminated via channel 122 MYTV, UnifiTV and ASTRO. Stream live via MYTV Mana-Mana, UnifiTV and ASTRO GO apps now.

Follow us on social media:
Facebook: @tvsarawak , @tvs122

Instagram: @tvsarawak, @TVS_Entertainment

Telegram: @tvsarawak

TikTok: @tvsarawak, @tvs_entertainment

X: @tvsarawak

YouTube: @tvsarawak, @TVSEntertainment

Berita Berkaitan