HIDANGAN apa yang disajikan dalam Aroma Sungkei kali ini? Ikuti rancangan Sungkei Episod 22 yang telah disiarkan di TVS Saluran 122 Astro dan MYTV pada Khamis (13 April).
Dua menu yang dipertontonkan ialah Mi Kolok Goreng dan Cucur Keledek dan Kurma. Sekiranya anda ingin mencuba, ikuti dua resipi sajian di bawah.
Mi Kolok Goreng
Bahan-bahan:
4 keping mi kolok kering
100g hirisan ayam
2 sudu cili kisar
1 sudu kicap pekat
3 sudu kicap manis
1 cawan minyak bawang
1 biji telur
50g sawi
50g taugeh
Garam
Cara memasak:
- 1. Celur mi kolok kering
- 2. Campurkan mi kolok dengan minyak bawang
- 3. Goreng telur seketika dan masukkan cili kisar
- 4. Masukkan ayam dan tunggu selama 2 minit sehingga masak
- 5. Masukkan mi kolok, kicap pekat dan kicap manis
- 6. Gaul sehingga sebati dan masak selama 3 minit
- 7. Sedia dihidang
Cucur Keledek dan Kurma
Bahan-bahan:
200g Keledek rebus
7 biji Kurma
100g Tepung gandum
Garam
Cara penyediaan:
- 1. Lenyek keledek rebus
- 2. Campurkan tepung gandum dan garam
- 3. Bentukkan bulat dan goreng sehingga keemasan
- 4. Sedia dihidang
Aroma Sungkei bersiaran setiap hari sepanjang Ramadan pada jam 5.15 petang, ulangan keesokan harinya jam 10.15 pagi di TVS saluran 122 Astro dan MYTV.
Anda juga boleh menonton episod penuh Aroma Sungkei di YouTube TVS Entertainment dan sedutan menarik di media sosial TVS Entertainment di Facebook, Instagram dan TikTok. – TVS