JAKARTA, 25 Nov: Masakan asli Malaysia diperkenalkan di Indonesia menerusi Malaysia Gastronomy Truly Asia 2024 yang berlangsung di Hotel Le Meridien.
Program dua hari itu merupakan platform mempromosi kepelbagaian budaya Malaysia menerusi masakan warisan.
Duta Besar Malaysia ke Indonesia, Datuk Syed Mohamad Hasrin berkata, beliau berpendapat program tersebut menjadi soft diplomacy untuk memperkenal Malaysia merentas sempadan.
“Sajian makanan dari Malaysia atau gastronomi diplomatik ini boleh menyumbang kepada pengukuhan hubungan dua hala antara Malaysia dan Indonesia,” katanya.
Menurutnya, program tersebut diharap menggalakkan kunjungan rakyat Indonesia ke Malaysia.
“Kita dapat lihat nilai perkongsian dan pembelajaran dalam setiap tradisi makanan, memupuk semangat perpaduan serta persefahaman bersama,” ujarnya.
Program tersebut mendapat sentuhan Chef Justin Kam dari Pulau Pinang yang menyajikan pelbagai menu istimewa seperti popiah basah, kerabu manggsa dan asam laksa Pulau Pinang.-TVS