MEKAH, 22 Mei: Lembaga Tabung Haji (TH) memperuntukkan SAR30 juta bagi menampung penyediaan makanan kepada 31,600 jemaah haji Malaysia sepanjang musim haji 1445H/2024M.
Ketua Rombongan Haji Malaysia, Datuk Seri Syed Saleh Syed Abdul Rahman berkata ia susulan peningkatan kos haji termasuk akibat faktor kenaikan harga bahan mentah di Arab Saudi.
“Kalau kita lihat hampir setiap tahun kos untuk penyediaan makanan meningkat sebab bahan-bahan mentah semakin meningkat, ini termasuklah percukaian yakni pada setiap tahun pihak kerajaan yang bertanggungjawab akan menentukan bahawa ada proses-proses tertentu dan kemudahan tertentu yang perlu ditambah baik setiap tahun.
“Ini merupakan satu perkara yang menjadi cabaran kepada pihak tabung haji bagaimana kita hendak menangani kos dalam masa yang sama dapat menyediakan perkhidmatan yang terbaik kepada jemaah,” katanya ketika ditemui pemberita di sini pada Selasa.
Petugas Kementerian Kesihatan pantau premis penyediaan makanan jemaah haji
Terdahulu, beliau yang telah melawat tiga premis penyediaan pek sajian makanan untuk jemaah haji pada tahun ini berkata, TH berjaya menyaring dan memilih sebanyak lapan syarikat katering tempatan yang mempunyai lesen dan sijil yang diiktiraf oleh Kerajaan Arab Saudi.
“Daripada lapan syarikat katering atau lapan dapur yang telah dilantik, terdapat enam dapur di Mekah dan dua dapur lagi di Madinah,” ujarnya lagi.
Dalam pada itu Syed Saleh berkata, 42 menu cita rasa Malaysia dengan pelbagai jenis lauk disediakan sama seperti tahun sebelum ini.
Menurutnya, tujuan kepelbagaian menu itu ialah supaya memanjangkan kitaran bagi mengelakkan jemaah mendapat makanan yang sama dalam tempoh pendek, rasa jemu dan pembaziran.
“Bagi mendapat cita rasa Malaysia maka kita bawa 20 tukang masak berpengalaman yang terbukti dari segi keupayaan ditempatkan di Mekah dan Madinah dan ditugaskan di lapan dapur yang dilantik,” katanya. – TVS