KUCHING, 3 Feb: Laksa Sarawak menjadi hidangan utama Program FoodUnites Ini Warisan Kita Edisi Sarawak kerana sajian tradisi itu memiliki keunikan tersendiri, kata Menteri Perpaduan Negara, Datuk Seri Aaron Ago Dagang.
Menurutnya program berkenaan telah menghimpunkan sebanyak 12 gerai Laksa Sarawak di Tebingan Kuching, bermula hari ini, 3 hingga esok (4 Feb) dari 8 pagi hingga 10 malam.
“Antaranya ialah King’s Laksa, Kafe Serambi, Big Prawn Noodle & Laksa, Sumiran Cafe, Dhie Laksa, The Table Ibu, Mom’s Laksa, Lala Laksa, Ain Little Kitchen, Mangkuk Bocor, Kak Nah Laksa Sarawak dan Mee Kolok Sarawak.
“Saya berbesar hati ingin mengumumkan bahawa kesemua premis restoran ini diberikan pengiktirafan sebagai Citarasa Menu Kami kerana telah berjaya mengetengahkan premis makanan yang menghimpunkan detik-detik perpaduan melalui hidangan pilihan makanan rakyat Malaysia,” katanya
Beliau berkata demikian pada Majlis Perasmian Program Foodunites Ini Warisan Kita Edisi Sarawak di Waterfront Kuching di sini, hari ini.
Selain itu, Aaron memberitahu program yang diperkenalkan sejak Oktober 2023 itu turut menyajikan enam makanan tradisi utama lain seperti nasi lemak, kuey teow goreng, ayam pansuh, nasi bryani, kek lapis dan latok.

Foodunites kali ini. Foto: Regina Lee (TVS).
“Foodunites merupakan tapak integrasi baharu yang akan diketengahkan sebagai salah satu platform untuk mengukuhkan jalinan interaksi sosial dan etnik di Malaysia serta menyemarakkan semangat kebersamaan dalam kalangan rakyat Malaysia melalui makanan.
“Selain itu, program Foodunites akan dilaksanakan di 13 negeri dan tiga Wilayah Persekutuan bagi menyemarakkan perpaduan dalam kalangan rakyat Malaysia melalui pendekatan warisan makanan,” ujarnya.
Pada masa sama, beliau mengakui makanan Malaysia pada ketika ini merupakan satu wadah komunikasi yang menjadi pemangkin kepada penyebaran budaya dan berupaya menyatupadukan masyarakat majmuk di negara ini. – TVS