KUCHING, 25 Julai: Timbalan Menteri Belia, Sukan dan Pembangunan Usahawan Sarawak, Dato Gerald Rentap Jabu menyifatkan penganjuran program Sarawak Gastronomy (SAGO) Incubator memupuk pertumbuhan ekonomi negeri.
Menurutnya, program berkenaan yang menjadi platform mempromosi bakat tempatan juga memberikan impak yang transformatif kepada usahawan yang mengambil bahagian.
Program SAGO Incubator berperanan dalam mengangkat Sarawak sebagai destinasi makanan terkemuka di pentas antarabangsa, selain membina ekosistem makanan berkembang pesat.
Seramai 11 peserta program telah menerima bimbingan daripada pihak industri yang berpengalaman bagi membolehkan usahawan-usahawan membolehkan mereka memperhalusi model perniagaan, selain membangunkan masakan yang menggambarkan intipati budaya makanan Sarawak.
Majlis penutupan program, SAGO Fest telah dianjurkan di The Hills, di sini pada 22 dan 23 Julai 2023 melibatkan 80 vendor yang menawarkan pelbagai jenis makanan unik negeri ini. -TVS