KUCHING, 13 Jun: Program Sarawak Gastronomi (SAGO) Incubator yang dianjurkan dengan kerjasama Kerajaan Sarawak memberi nilai tambah kepada usahawan bidang makanan dan minuman di sini.
Salah seorang peserta, Azlin Keria berkata, dia didedahkan dengan pengetahuan baharu seperti penyediaan makanan selain turut diajar mempelbagaikan perisa makanan yang dihasilkan.
Pengasas Tacos Lengis itu berkata, produknya mempunyai kombinasi perisa dan menawarkan lebih banyak pilihan kepada pembeli.
“Saya hasilkan tacos yang mempunyai cita rasa Sarawak.
“Ini berbeza dengan tacos yang dijual di tempat lain,” katanya.
Program selama 10 minggu yang bermula sejak 2 Mei lepas dianjurkan oleh The Hills Kuching, WAT Sarawak serta Retrospective Discovery dan disokong oleh Tegas Digital Village.
Menerusinya, peserta turut berpeluang untuk mengembangkan rangkaian perniagaan mereka.
Azlin berkata, dia percaya SAGO Incubator akan turut memperkasakan industri makanan dan minuman di Sarawak.
“Menerusi sokongan berkonsep mentor oleh pemain industri yang disediakan, ia telah menggalakkan peserta untuk menyerlahkan kreativiti masing – masing,” katanya.
Bagi Pengasas Suci & Juicy, Doiendravieson Steward Runggah pula, usia muda bukan penghalang baginya untuk memperoleh pengetahuan baharu.
Pada masa hadapan, dia mahu mengembangkan perniagaan masakan barat yang diusahakan dengan mengenengahkan cara masakan secara sous vide.
“Selepas selesai menduduki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), saya terus menyertai industri makanan dan minuman, bermula sebagai pelayan kafe dan akhirnya saya menghasilkan produk minuman jenama sendiri,” katanya.
Sementara itu, bagi usahawan makanan halal ketika berpantang, Nur Hanie Mohammed berkata, latihan yang diberikan menerusi SAGO Incubator bersifat menyeluruh.
“Ianya merangkumi latihan pengurusan perniagaan hingga kewangan.
“Latihan yang disediakan sangat holistik,” ujarnya. -TVS