KUCHING, 14 Mei: Heritage Food Festival yang berlangsung selama dua hari bermula semalam merupakan platform terbaik untuk mengetengahkan produk usahawan tempatan terutamanya makanan dan pelancongan.
Datuk Bandar Kuching Selatan, Datuk Wee Hong Seng berkata, program anjuran Warisan Kulinari dan Persatuan Kesenian Sarawak (CHASS) itu bertepatan dengan pengiktirafan Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) bagi kategori gastronomi sebagai Bandar Raya Kreatif.
Kata beliau, Kuching sudah dikenali sebagai syurga makanan dan penglibatan usahawan tempatan dalam memberikan pendedahan yang lebih meluas tentang keunikan terdapat di sini sangat diperlukan.
“Usahawan juga digalak untuk berkongsi idea tentang bagaimana pihak berkuasa tempatan boleh membantu mempromosikan produk pelancongan.
“Usahawan boleh mengadakan perbincangan dengan jawatankuasa CHASS kerana kami mahu membuka lebih banyak peluang kepada orang ramai,” katanya.
Hong Seng berkata demikian ketika berucap pada majlis penutupan program berkenaan bersemperna Karnival Perayaan Gawai di sini, hari ini.
Karnival yang kembali dianjurkan selepas tiga tahun susulan pandemik COVID-19 itu merupakan edisi keempat bagi mempromosikan makanan dan kraf warisan Sarawak.
Karnival itu juga turut disi dengan pelbagai acara menarik termasuk demonstrasi masakan secara langsung, persampelan percuma, tarian, persembahan jazz, hiburan serta pertandingan koktel tuak. – TVS