MASAKAN apa yang disajikan dalam Aroma Sungkei kali ini? Ikuti rancangan Sungkei Episod 21 yang telah disiarkan di TVS Saluran 122 Astro dan MYTV pada Rabu (12 April).
Dua menu yang dihidangkan ialah Terung Asam Bakar Balado dan Sagu Gula Apong. Sekiranya anda ingin mencuba, dua resipi sajian ada di bawah.
Terung Asam Bakar Balado
Bahan-bahan:
1 biji terung asam
3 cili padi
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
5g ikan bilis
2 cm belacan
1 helai daun kunyit
Gula
Garam
Cara memasak:
- 1. Bakar terung asam sehingga kulit kehitaman
- 2. Kisar bawang merah, bawang putih, cili padi, belacan & ikan bilis
- 3. Tumis bahan kisar sehingga naik bau
- 4. Masukkan hirisan daun kunyit
- 5. Hiris terung asam & letakkan sambal diatas terung asam
- 6. Sedia dihidang
Sagu Gula Apong
Bahan-bahan:
1 cawan sagu merah
1/2 cawan gula apong
1 cawan santan
Cara penyediaan:
- 1. Rebus sagu sehingga masak
- 2. Cairkan gula apong
- 3. Masak santan dan masukkan secubit garam
- 4. Sedia dihidang
Aroma Sungkei bersiaran setiap hari sepanjang Ramadan pada jam 5.15 petang, ulangan keesokan harinya jam 10.15 pagi di TVS saluran 122 Astro dan MYTV.
Anda juga boleh menonton episod penuh Aroma Sungkei di YouTube TVS Entertainment dan sedutan menarik di media sosial TVS Entertainment di Facebook, Instagram dan TikTok. – TVS