Bahan-bahan:
350g pulut hitam
6 cawan air, untuk merebus pulut
1/2 cawan santan pekat
1/2 cawan santan cair
2 helai daun pandan
3 sudu cawan gula
5 sudu gula apong
1 sudu secukup rasa
Cara memasak:
1. Rendam pulut hitam sehari semalam dan rebus dengan 6 cawan air & daun pandan
2. Masukkan 5 sudu gula apong, 3 sudu gula dan secubit garam
3. Biarkan mendidih dan masukkan santan pekat satu cawan
4. Biarkan mendidih selama 2 minit & masukkan santan cair
5.Biarkan mendidih
6. Sedia dihidang
#TVSEntertainment #tvs122 #SinarRamadan #AromaSungkei #buburpuluthitam #resepimudah #menubukapuasa
Jom belajar masak dengan Aroma Sungkei! Pelbagai resepi menarik untuk dikongsi bersama sempena bulan Ramadan ini.
Resipi
1. Ayam Tunok Gula Apong
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam
5 biji bawang merah
1 biji bawang besar
3 cili padi
2 sudu biji ketumbar
2 cm halia
1 serai
Garam
3 sudu gula apong
Cara memasak
Kisar bawang besar, bawang merah, cili padi, halia & serai
Salut bahan kisar dengan ayam
Masukkan gula apong, garam & biji ketumbar
Masak selama 15 minit di kedua-dua sisi
Sedia dihidang
2. Umai Udang
Bahan-bahan:
500g udang
5 biji bawang besar
3 biji cili padi merah
2 tangkai daun ketumbar
1 serai
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 cawan cuka
Garam
Gula
Cara membuat:
Hiris bawang besar, bawang merah, bawang putih, halia, serai & daun ketumbar
Campurkan bahan hiris dengan udang dan letakkan cuka
Masukkan garam & gula
Tunggu sehingga 10 minit
Sedia dihidang
#TVSEntertainment #tvs122 #SinarRamadan #AromaSungkei #ayamtunokgulaapong #umaiudang #resepimudah #menubukapuasa #sahur #bukapuasa #sarawak